Kurpitsamarmeladi

Vihannes
Ruokalaji
Tarvikkeet
Tiiviisti suljettavia purkkeja
Valmisteluaika
10m
Valmistusaika
30m

Sadonkorjuutapahtumassa herkutellun kurpitsamarmeladin resepti on isoäidiltäni. Oli kuulemma alun perin internetistä, mutta käsin kopioidun paperilapun kulmassa olleet merkinnät reseptin toimivuudesta ovat se perinteisen reseptien jaon salaisuus.


Raaka-aineet

 • 1-2 kpl
  Talvikurpitsaa
 • 100-500g
  Sitrushedelmiä (sitruuna, appelsiini)
 • 1-2 rkl
  Raastettua inkivääriä
 • paketti (330g)
  Marmeladisokeria
 • Hillosokeria maun mukaan

Ohjeet

 1. Preparoi kurpitsa paloiksi. Itse teen sen näin: Leikkaa kurpitsan päät pois kevyesti. Leikkaa veitsellä tarkasti kuori pois, syötävää on jo aivan kuoren alla. Leikkaa kurpitsa kahteen tai neljään osaan ja kaiva siemenet ruokalusikalla pois. Pehmeää osaa siemenien ympärillä voi jättää, se kypsyy marmeladiin mukavasti. Leikkaa palat n. 2cm kuutioiksi tai pienemmäksi.

 2. Raasta sitrushedelmien kuorta pienellä terällä valmiiksi sivuun. Käytä luomuhedelmiä jos mahdollista ja muista joka tapauksessa pestä hedelmä ennen raastamista. Pilko hedelmäliha oikein pieneksi ja poista siemenet. Voit myös poistaa kalvot, jos haluat oikein tasaista marmeladia. Tämä oli lapun reunakommenttien mukaan vaivalloista ja helpoimmallahan pääsee jos hedelmästä vain puristaa mehun. Määrä maun mukaan, sitrushedelmien hapokkuus on ehdottomasti plussaa ja kuoren suikaleet ovat marmeladissa kauniita!

 3. Laita kurpitsat kattilaan ja kaada päälle vettä siten, että vesi nousee kattilan pohjalla muutaman sentin. Kansi päälle. Kun vesi kiehuu, laita pienemälle ja anna porista hiljalleen (tai meidän tapauksessa, lisää varovasti puuhellaan pieniä puita viiden minuutin välein ja pidä ilmaluukkua pienellä).

 4. Viimeistään tässä vaiheessa kypsymistä odotellessa kannattaa pestä purkit hyvin ja täyttää mahdollisimmaan kuumalla vedellä odottamaan täyttöä. Lasipurkkien kannattaisi olla kuumia, kun kuumaa marmeladia purkitetaan niihin. Purkit voi myös pastöroida 90 asteisessa uunissa 15 minuuttia ja kannet kiehauttaa vedessä, jos oikein haluaa hifistellä, mutta runsaan sokerin tulisi säilyttää marmeladi kylmäkellarissa (tai jääkaapissa) tarpeeksi pitkään ilmankin käsittelyä.

 5. Painele kurpitsat murskaksi perunamuussin survontatyökalulla, mikä sen nimi ikinä onkaan. Meillä on melko harva survoja ja tämä jättää marmeladiin mukavasti pientä suutuntumaa. Jos suutuntumaa ei halua pitäisi kurpitsat soseuttaa sauvasekoittimella jo ennen hedelmien ja sokerin lisäämistä.

 6. Kun marmeladi on porissut liedellä puolisen tuntia ja alkaa selkeästi olla paksua, voit siirtyä purkittamaan. Marmeladi kauhotaan kuumiin purkkeihin kuumana liedeltä, sotkuiset purkin reunat (juuri siitä kannen alta) pyyhitään puhtaalla talouspaperipalalla ja puhtaat kannet kierretään tiukasti paikalleen. Anna purkkien jäähtyä ennen kellariin tai jääkaappiin siirtoa. Marmeladi on kyllä valmista heti. Kuten tapanani on sanoa:

  Sen on tarkoitus säilyä, mutta sitä ei ole tarkoitus säilyttää.

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia.

Kommentoi ensimmäisenä “Kurpitsamarmeladi”


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.