Härkäpapu

Härkäpapu

Käytettiin myös nimeä Rokkapapu.

Latinaksi: Vicia faba

Englanniksi: Broad bean, Fava bean

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista. Suomessakin sitä on vilejlty jo 1300-luvulta lähtien. Kauan sen käyttö on ollut lähinnä ihmisravinnoksi, mutta lähivuosikymmeninä sen käyttö rehuna on yleistynyt. Pääosin härkäpavusta tunnetaankin nykyään juuri rehuksi viljeltävät lajikkeet, jotka kyllä kelpaavat hyvin ihmisravinnoksi, mutteivät välttämättä ole niitä herkullisimpia. Meillä Mainiolla viljellään Green Hangdown lajiketta juuri tuoreena käytettäväksi ihmisten ruoaksi.

Viljely

Härkäpapu ei nimestään huolimatta ole papu, vaan virna. Usein pystyasennossa kasvavat palot ja ryhdikäs kasvu ilman kähärää on härkäpavun erikoisuus. Useimmiten härkäpavun siemenet, jos viljellään nimenomaan ihmisravinnoksi suunniteltuja lajikkeita, ovat niin suuria, että ne eivät kylvökoneeseen mahdu. Kylvö kannattaakin tehdä käsin melko syvään kylvövakoon, eikä kylvöaikataulun ja maan kylmyyden kanssa tarvitse olla niin tarkkana, kuin muiden papujen. Härkäpapu kasvaa melko kauan ja kestää hyvin kylmiäkin kelejä. Korkea kasvu kannattaa huomioida varjostuksen osalta, joten paras paikka on kasvupenkin pohjoispuolella. Härkäpavun valmiit palot ovat melko suuria (15-25cm) mutta kypsyys kannattaa tarkistaa avaamalla palko ja maistamalla papua.

Ruoanlaitto

Härkäpapua voi käyttää monella tavalla sen koon ja kypsyyden mukaan. Kuivattuja rehuhärkäpapuja käytetään kuten muitankin kuivattuja papuja, liottamalla puolivuorokautta ja keittämällä n. tunnin ajan. Tuoreena suuria härkäpapuja on usein käytetty poistamalla paloista, keittämällä muutamia minuutteja ja lopulta kuorimalla pavuista pintakuori pois. Parhaimmillaan härkäpavut ovat nuorina paloista poistettuina höyrytettyinä ja voissa paistettuna kuorineen. Kuoressa on härkäpavun voimakkain aromi ja terveellisin osa, eikä sitä tarvitse vaivoin poistaa. Italialaiset härkäpapuhifistelijät väittävät, että härkäpapujen kuoriminen keksittiin ranskalaisessa keittiössä, jotta kokeille saataisiin enemmän tekemistä ja annoksesta siten "hienompi". Aivan nuorimpia härkäpapuja voi käyttää myös palkoineen, kuten pensaspapuja ja paloista poistettuja alle herneen kokoisia härkäpapuja voi syödä raakana.

Reseptit

Höyrytetyt & paistetut pavut

1 Review (5.00 out of 5)

Ei keitetyissä pavuissa vikaa ole, mutta tällä valmistustavalla saat pavuista kulinaristisen herkun, jossa maku ja rakenne säilyvät! Toimii kaikille palkoineen syötäville tarhapavuille ja voipa joukkoon lisätä myös kuorittuja tuoreita papuja, kuten härkäpapu. Nokare voita ja ripaus suolaa, niin krantuinkin isäntä löytyy santsipapuja poimimasta.