Punajuuri

Punajuuri

Käytetään myös nimä Punajuurikas

Latinaksi: Beta vulgaris

Englanniksi: Beetroot

Välimereltä levinnyt punajuuri oli alun perin keltainen tai jopa valkoinen. Punaiseksi jalostettu juurikas on värinsä takia suosittu joulun aikaan vaikka punajuuri saa makean makunsa jo erittäin aikaisin loppukesällä. Väri on myös aikoinaan innostanut punajuuren lääkinnälliseen käyttöön vereen littyvien tautien hoidossa, eikä ehkä aivan suotta: Punajuuren folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen. Väitetään myös, että punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa. Johtuisiko siitä, vai äärimmäisestä makeudesta, että raakana syödyt pienet punaiset peltotikkarit pitävät hymyn huulilla koko pitkän rikkasession.

Viljely

Punajuuren viljely on lähes liaankin helppoa. Sen voi kylvää melko viileäänkin maahan, se ei ole vaativa ravinteiden suhteen ja kosteusvaihteluita se kestää hyvin syvän juurensa ansiosta. Runsas kalium hellii juureksista, etenkin punajuuresta, makeita, joten runsas hevosenlanta takaa maistuvat peltotikkumellit. Punajuuren siemenissä on usein todellisuudessa useampi siemen ryppäässä, joten suurien ja pyöreiden mukuloiden saamiseksi kannattaa punajuuririvi harventaa sopivan pieninä taimina, mutta jos punaiset kuutiot eivät haittaa, voi tämänkin vaiheen tehdä helpoksi keräämällä vain mangoldin tapaan käytettävät harvennuspunikset ja jättää loput kasvamaan kaverin kainalossa. Suuriin punajuuriin joskus ilmestyvä rupi johtuu maassa luonnollisesti esiintyvästä hyödyllisestä sienilajista, eikä ole vaarallista. Rupeen jää helposti multaa ja hiekkaa, mutta lähtee pois kevyesti kuorimalla, eikä mitenkään vahingoita itse kasvista. Punajuuri on kokemattoman tarhurin loistava harjoituskasvi helpohkon, mutta monipuolisen viljelynsä ja käyttötapansa ansiosta.

Ruoanlaitto

Mangoldi on eräänlainen punajuuri tai punajuuri mangoldi, miten sen nyt ottaa. Joka tapauksessa punajuuren nuoret naatit ja lehdet ovat erinomainen lisä salaattiin tai muihin ruokiin mangoldin tavoin. Tutumpi on mukulan käyttö ruoanlaitossa ja tähän Mainion niksi on säästää nuorien punajuurten kuoret, juuri ja pätkä naateista, ja höyrystää höyrystyskattilassa. Erinomaisia ovat myös lohkotut uunipaahdetut punajuuret, joiden päälle ohuelti levitetty paikallishunaja tekee vihanneksesta jo lähes jälkiruoan. Punajuuren vahva värittävä vaikutus toimii loistavasti suurista syksyn juureksista raastetussa uunivuoassa, johon sopii sinihomejuusto, kuin multa kynsien alle.