Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa

Latinaksi: Cucurbita pepo

Englanniksi: Zucchini, summer squash, marrow

Kesäkurpitsa on kurpitsaperheen lämpöä rakastava ryhdikäs- ja rivakkakasvuinen veli. Kurpitsat ovat kurkkukasveja ja kesäkurpitsa kieltämättä muistuttaa erehdyttävästi venähtänyttä kasvihuonekurkkua. Kesäkurpitsat voivat kasvaa jopa metrin pituisiksi, mutta parhaimmillaan ne ovat alle kyynärvarren pituisina. Kesäkurpitsoja on myös keltaisia, mutta vihreitä kurpitsoja suomalaiset syövät tilastojen mukaan keskimäärin puoli kiloa vuodessa. Yhdelle perheelle riittäisi siis keskimäärin alle yksi kesäkurpitsakasvi, koska hyvin menestyvänä kesäkurpitsa tuottaa satoa valtavalla vauhdilla!

Viljely

Kesäkurpitsan kasvulle menestyksen avain on lämpö. Vaikka satokausi on pitkä, kannatta kurpitsat aloitta esikasvatuksella ennen toukokuuta ja istuttaa kasvimaalle vasta kun yölämpötilat ovat yli 10 astetta. Lämpö ja kosteusolosuhteita voi toki hallita kasvutunneleilla tai jopa kausihuoneella, mutta lämpimällä paikalla kesäkurpitsa kasvaa oikean auringon alla aivan varmasti. Hyviä tuloksia on saatu myös kypsyneen kompostikasan päälle istutetuista kesäkurpitsoista, joten typpipitoisen maan merkitystä ei kannata vähätellä kurpitsojen kanssa. Vaihtelevat kosteusolosuhteet ja eritoten kuivuus saa kesäkurpitsan tuottamaan kukkia, joihin hedelmää ei muodostu. Itse kurpitsa onkin vain turvonnut kukan tyvi, eräänlainen hedelmä, kuten omena, eikä määritelmän mukaan kasvis ollenkaan.

Ruoanlaitto

Kesäkurpitsan käyttötapoja on lukuisia. Ethän turhaan kuori hyvää luomukurpitsaa, terveellisin osuus löytyy kuoren ja hedelmälihan välistä. Katso reseptit alta.

Reseptit

Raw Zucchini Spaghetti

Valmistusaika
15m

*Raasta kesäkurpitsa spagettimaisiksi suikaleiksi, Julian-raastimella tulee ainakin hyvä
*Kastikkeeseen oman maun ja jää- ja kuivakaapin mukaan
Esimerkiksi: hummusta, tahinia, paprikaa, avokadoa, omenaa, creme fraichea tai turkkilaista jugurttia, oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, sitruunaa, korianteria, minttua, yrttejä, mausteita, kehäkukkaa, auringonkukan, hampun ja kurpitsan siemeniä…

Vegaanisen version saa helposti lisäämällä esim hummusta ja jättämällä maitotuotteet pois.

Sekoita kaikki keskenään ja nauti! 🙂 IMG_20160809_114811