Salkopapu

Salkopapu

Latinaksi: Phaseolus vulgaris var. vulgaris

Englanniksi: Climbing beans

Salkopapu on tarhapapujen villiä lajiketta muistuttava köynnöstävä lajike. Salkopapu kasvaa jopa neljä metriä pitkäksi, jos sopiva tuki ja kasvuolosuhteet löytyy. Aikanaan Latinalaisessa Amerikassa köynnöstäviä papuja kasvatettiin maissin seassa, jotta se kiipeäisi maissin vahvoja varsia pitkin. Salkopavun palko on pitkä ja tumma, mutta se muuttuu kypsentäessä vihreäksi!

Viljely

Salkopapu vaatii tuen menestyäkseen. Se kannattaa kylvää vasta maan lämmettyä selvästi, mutta tarpeeksi ajoissa pitkän kasvukauden takia. Tukea etsiviä papuja voi joutua ohjailemaan kasvukauden aikana, mutta tuen löydettyään se voi kasvaa useita senttejä vuorokaudessa. Rikkakasvit eivät korkeaa papua varjosta, mutta ne kannattaa kitkeä ravinne- ja vesikilpailun takia. Pitkiä ja pullistuvia palkoja voi kerätä pitkään kylmiin öihin saakka.

Ruoanlaitto

Salkopapua käytetään ruoanlaitossa, kuten muitakin pensaspapuja. Keitä tai höyrytä kokonainen palko, pyöritä pannulla voissa tai öljyssä ja mausta suolalla. Parasta! Salkopapuja voi myös upottaa muihin ruokiin pilkkomalla pieneksi ja kypsentämällä esimerkisi muun kastikkeen mukana, mutta parhaimmillaan nämä harvinaiset herkut ovat ehdottomasti yksinään.

Reseptit

Höyrytetyt & paistetut pavut

1 Review (5.00 out of 5)

Ei keitetyissä pavuissa vikaa ole, mutta tällä valmistustavalla saat pavuista kulinaristisen herkun, jossa maku ja rakenne säilyvät! Toimii kaikille palkoineen syötäville tarhapavuille ja voipa joukkoon lisätä myös kuorittuja tuoreita papuja, kuten härkäpapu. Nokare voita ja ripaus suolaa, niin krantuinkin isäntä löytyy santsipapuja poimimasta.