Pensaspapu

Pensaspapu

Käytetään myös nimeä Tarhapapu

Latinaksi: Phaseolus vulgaris

Englanniksi: Common bean, string bean, green bean, garden bean

Pensaspapu on eri kokoisena ja muotoisena kasvava pensasmainen papu, jonka palkoja käytetään kokonaisina ruoanlaitoissa tai tuleentuneina yksittäisinä kuivattuna papuina palon sisältä. Villit pensaspavun lajikkeet ovat salkopavun tavoin köynnöstäviä ja niitä on Amerikassa perinteisesti viljelty maissin seassa, jolloin maissit toimivat pavulle tukikeppinä.

Viljely

Pensaspavun kylvösyvyys ja -aika on tärkeää tehdä tarkasti, kuten useat muutkin palkokasvit. Liian syvälle tai aikaisin ja siemen voi mädäntyä. Liian pintaan ja papu ei saa tehtyä hyvää juuristoa. On myös tavattu lentäviä villieläimiä varastamassa liian pintaan kylvettyjä papuja! Pensaspapu on suhteellisen voimakaskasvuinen ja terve, mutta rikkakasvien torjuminen voi olla haastavaa aluksi. Yksi kasvi voi tuottaa suurenkin määrän palkoja, mutta kannattaa olla tarkkana lajikevalinnan kanssa; Jotkin lajikkeet tuottavat kerralla suuren määrän, jonka jälkeen sato on vähäistä. Jotkin lajikkeet puolestaan tuottavat hyvin jatkuvaa satoa.

Ruoanlaitto

Pensaspavulla on useampi käyttötapa. Nuorina palkoja valmistetaan kokonaisina. Keittäminen tai höyrystäminen pikaisesti tekee pavusta pehmeän ja maukkaan. Pavun voi lisätä myös kokonaisena tai pilkottuna muuhun ruokaan, mutta parhaimmillaan nämä herkut ovat omana lisukkeenaan. Kypsemmän palon voi halkaista, poimia yksittäiset pavut ja valmistaa nuoren palon tavoin. Useimpien pensaspapujen pavut ovat melko pieniä tähän tapaan ja siksipä yksittäiset suuret pavut usein kuivataan ja käytetään myöhemmin talvikaudella ja tähän tarkoitukseen on lajikkeet erikseen.

Reseptit

Höyrytetyt & paistetut pavut

1 Review (5.00 out of 5)

Ei keitetyissä pavuissa vikaa ole, mutta tällä valmistustavalla saat pavuista kulinaristisen herkun, jossa maku ja rakenne säilyvät! Toimii kaikille palkoineen syötäville tarhapavuille ja voipa joukkoon lisätä myös kuorittuja tuoreita papuja, kuten härkäpapu. Nokare voita ja ripaus suolaa, niin krantuinkin isäntä löytyy santsipapuja poimimasta.