Pinaatti

Pinaatti

Latinaksi: Spinacia oleracea

Englanniksi: Spinach

Jo tuhat vuotta sitten arabialainen kirjailija kutsui tätä lehtivihannesta "vihannesten prinssiksi". Tämä on ehkä Kippari-Kallen ja Mainion isännän mieleen, mutta kipakka maku jakaa mielipiteitä. Kerrottiin, että pinaatissa on paljon rautaa, joka selittäisi piirroselokuvan merimiehen kiintymyksen kyseiseen vihannekseen, mutta myöhemmin paljastui, että kyseessä oli tutkimuksen julkaisun desimaalivirhe. On kuitenkin tutkittu, että pinaatin nitraatti vahvistaa lihaksia. Jos herneet pitävät Mainion emännän työn touhussa, niin pinaatti tekee saman isännälle.

 

Viljely

Pinaatti on nopeakasvuinen ja korjataan nuorena ja rapeana. Pinaatista saa kyllä useamman sadon lehtiä kasvun mittaan harventamalla, mutta parhaimpaan tulokseen pääsee täydennyskylvöillä, kuten saalaatin, ja useiden muien lehtivihannesten tapaan. Pinaatti ei ole kasvupaikasta nirso, kosteusolosuhteita lukuunottamatta ja pärjää loistavasti monen kasvin aluskasvina. Pinaatti on loistava lisä pienen hyötytarhan tai vaikka parvekeviljelmän salaattipenkkiin.

Ruoanlaitto

Pinaatti on loistavaa siltään salaattisekoituksissa tai ihan yksistäänkin vaikkapa viinietikalla ja mausteilla höystettynä. Monesti pinaatin sisältämän oksaalihapon takia resepteissä on maitotuotteita tai muuta emäksistä tastapainotukseksi. Tämä ei tosin ole niin välttämätöntä, kuin esimerkiksi raparperilla. Pinaattia käytetään monessa ruoassa myös värjäävän ominaisuutensa takia, esimerkiksi pinaattilasagne. Kypsentäessä pinaatin tilavuus pienenee kymmenesosaan ja tämä onkin loistava tapa piilottaa kastikkeeseen pinaattia, jos sen tuoreena käyttö ei syystä tai toisesta onnistu. Toisaalta kypsennetty pinaatti ruoassa espinacas con garbanzos, eli pinaattia kikherneillä, on espanjalaisen keittiön helmi. Kippari-Kalle hyväksyy.

Reseptit

Pinaattiohratto

Vihannes
Ruokalaji
Annokset 4 annosta

Loistava kotimainen lisuke korvaamaan pastan tai riisin. Kaikki raaka-aineet suomalaisen maatalouden vähäisen prosessoinnin tuotteita ja löytyy helposti Luomuna.

Espinacas con garbanzos

Ruokalaji
Annokset 4 annosta
Valmisteluaika
10m
Valmistusaika
20m

Pinaattia kikherneillä (ja runsaalla oliiviöljyllä!). Tämä espanjalaisten tapaksien perinteinen helmi vei ensimmäistä kertaa kieleni viileänä Sevillan yönä kapeiden katujen terasseilla. Kieltämättä harvinainen vegaanivaihtoehto espanjalaisessa keittiössä saapui eteläiseen eurooppaan aikanaan arabien tuomana.