Sipuli

Sipuli

Latinaksi: Allium cepa

Englanniksi: Onion

Pillisipuli, ryvässipuli, vihersipuli, punasipuli, hillosipuli, salottisipuli. Sipulista on moneksi. Sitä löytyy luonnosta myös villinä, kuten saaristosuomen ruohosipuli. Tunnetuin kaikista on kuitenkin keltasipuli, eli kepasipuli, ruokasipuli tai yksinkertaisesti Sipuli. Tätä on aikojen saatossa käytetty veren tasoittamiseksi, gladiaattoreiden voimaannuttamiseksi, sillä on maksettu vuokra ja hoidettu ruoansulatusongelmia. Suosiota maailmanlaajuisesti selittää myös helppo säilytys ja kuljetus, sekä tottakai voimakas omanlaisensa maku.

 

Viljely

Sipulin kasvatus alusta loppuun on pohjoisilla leveyspiireillämme lopulta melko monimutkainen prosessi. Siemenestä sipuli kasvaa pieneksi ja honteloksi yhdessä vuodessa. Seuraavana vuotena maahan istutettu istukassipuli paisuu ja tuuheutuu, mutta saattaa joissain tapauksissa jättää siementen muodostamisen kolmannelle vuodelle. Yleinen tapa sipulin viljelyssä on kuitenkin ostaa siementen sijaan suoraan istukassipulit jonkun muun viljelemänä ja turvottaa ne syöntivalmiiksi omassa pellossa. Oikein tai väärin, sipuli on melko vaatimaton kasvutilan ja -paikan suhteen, mutta kosteusolosuhteilla on suuri merkitys. Moniviljelyssä sipuli harhauttaa monia tuholaisia, mutta kaikkien kumppanikasviksi se ei voimakkaan arominsa takia sovellu.

Ruoanlaitto

"Kaikki alkaa sipulista", sanoi joku kokki. Sipuli onkin monen reseptin välttämätön maku. "Kuori, kuutioi ja kuullota sipulit" lisäksi sipulia voi etenkin kevätsipulina syödä raakana, laittaa keitoksi tai suurina lohkoina erinomaisesti pataruoissa. Sipuli säilötty pikkelöitynä tai chutneyna on harvinaisempi näky tänä päivänä. Ei tosin estä kokeilemasta!

Sipuli säilyy verrattaen melko mainiosti. Kevätsipuli on parhaimmillaan jääkaapissa esimerkiksi vihanneslaatikossa. Kuivat talvisipulit säilyvät kaapissa tai keittiönpöydällä, kunhan ovat kuivassa. Kevätsipulin varsia voi koittaa kuivata ja purkittaa talvea varten, ovat näppäriä käyttää vaikka keittoihin, mutteivät maistu enää yhtä voimakkailta, kuin tuoreet.

Sipuli_kori   Sipuli_penkissa

Reseptit

Pinaattiohratto

Vihannes
Ruokalaji
Annokset 4 annosta

Loistava kotimainen lisuke korvaamaan pastan tai riisin. Kaikki raaka-aineet suomalaisen maatalouden vähäisen prosessoinnin tuotteita ja löytyy helposti Luomuna.