Peruna

Peruna

Latinaksi: Solanum tuberosum

Englanniksi: Potato

Peruna on yksi maailman tunnetuimmista kasveista ja kuuluu niiden muutaman viljelyskasvin joukkoon, jotka koostavat 75% ihmisravinnosta. Osuvalta tuntuva nimi ei kuitenkaan juonna juuriaan perunan alkuperästä, Perusta, vaan ruotsinkielisestä sanasta jordpärön, maapäärynä. Aikanaan kirkko kielsi maapäärynän viljelyn haitallisena sielulle - johtuneeko perunan vihreiden osien myrkyllisyydestä, vai jostain muusta.

 

Viljely

Perunasta syödään maan alle muodostuvat mukulat, jotka kasvavat mielellään hieman juurien yläpuolelle kasvuvarteen. Sen takia perunaa viljellään usein harjuissa, joita on helppo mullata, eli lisätä multaa perunan tyvelle. Harjuviljely helpottaa myös sadonkorjuuta, kun satoa ei tarvitse kaivaa syvältä. Kasvukauen aikana tapahtuvan multaamisen ja runsaan varjostavan kasvuston ansiosta perunaa ei vaivaa rikkakasvit, mutta lukuisat taudit ovat perunan riesana. Luonnonmukaisessa viljelyssä suositaan lajikkeita, jotka ovat luonnostaan taudinkestäviä, vaikka mahdollisesti hieman vähäsatoisempia. Luomupelloilla runsaat petohyönteiset etenkin monipuolisessa viljelyssä pitävät perunankin tuholaiset kurissa.

Ruoanlaitto

Perunaa on montaa lajia, uutta, vanhaa, pientä, suurta, ruskeaa, violettia, punaista, pitkulaista, pyöreää, soikeaa,... Käyttötapoja on aikojen saatossa keksitty vähintään yhtä useita. Kesän uudet perunat ovat ehdottoman parhaita kevyesti häyrytettynä voilla ja suolalla. Loppukauden perunat säilyvät kellarissa talven resepteihin. Perunoilla voi hifistellä, jos tarjolla on useita erilaisia. Harmiksi marketissa valikoima on usein kapea ja kannattaakin tiedustella paikallisilta viljelijöiltä erikoisuuksia.

Peruna_vaaka    Peruna_kuoppa

Peruna_kastemadot

Reseptit