Porkkana

Porkkana

Latinaksi: Daucus carota

Englanniksi: Carrot

Porkkana on sarjakukkaiskasvi, jonka paksuuntuneen pääjuuren kaikki tunnistavat. Näitä kasvattavat isoäidit kuin suurviljelijätkin. Kysyntä on niin suurta, että suomalaisen porkkanan loppua varastoista jännitetään joka kevät.

Kuvassa muuten kaksi muutakin hyvästä puutarhasta löytyvää eliötä.

Viljely

Porkkanan hidas itävyys on viljelyn suurimpia haasteita. Hidas itäminen altistaa rikkakasveille ja viivästyttää satoa. Syväjuurisena porkkana kasvaa mielellään moniviljelyssä jonkin muun kasvin kanssa, mutta sen on saatava valoa. Kasvuaika on kohtalaisen pitkä, mutta porkkanoita syödään usein jo aikaisina "kevätporkkanoina". Rikkojen lisäksi voi porkkanaa vaivata myös tuholaiset, kuten porkkanakemppi tai -kärpänen, mutta vahvasti tuoksuvilla kumppanikasveilla ne pysyvät loitolla. Sadonkorjuussa kannattaa käyttää broadforkia, leveää talikkoa, jotta herkkä pääjuuri irtoaa maasta helposti ehjänä. Hyvä varastovihannes, jos ne varastoon ennen herkuttelua ehtivät.

Ruoanlaitto

Porkkana, kuten moni muu vihannes, on loistavaa tuoreena. Tuoreena maasta nostettu kevyesti puhdistettu multaporkkana on mitä loistavin vitamiinien ja karoteenin lähde, sekä vastustuskyvyn lisääjä. Porkkanaraaste on oiva lisä ruokalautaselle tai salaattiin. Porkkanoita käytetään usein paloina uuniruoissa, kuten padoissa, mutta pienenä raasteena sitä voi lisätä myös suoraan kastikkeisiin kypsymään. Luomuporkkanaa ei tarvitse kuoria ja sen kanssa sopii mausteeksi voi ja rosmariini.