Kyssäkaali

Kyssäkaali

Käytetään myös nimeä Kaalirapi

Latinaksi: Brassica oleracea var. gongylodes

Englanniksi: Kohlrabi

Kaalikasvi, joka kasvattaa maanpäällisen mukulan, hieman kuten nauris ja lanttu. Varsia voi käyttää myös rehuna.

Viljely

Kasvuaika kohtalaisen pitkä, ei tosin välttämättä vaadi esikasvatusta. Etenkin alussa kannatta pitää harson alla, jotta tuholaiset eivät vaivaa. Vaatii runsasravinteisen maan, kuten useimmat muut kaalikasvit. Kosteuden suuri vaihtelu voi tuleentumisvaiheessa aiheuttaa halkeilua ja kuoren puutumista. Sadonkorjuu on mahdollista myöhään syksyyn, tosin vanhetessaan kuori hieman kovettuu. Kyssäkaali on sadonkorjuussa hyvä leikata varresta mukulan alapuolelta, eikä useimmiten vaadi pesua tai muuta puhdistusta, koska mukula on kokonaisuudessaan ilmassa. Varret voi jättää maatumaan, kompostoida puutarhakompostissa tai käyttää rehuksi.

Ruoanlaitto

Kyssäkaali on loistavaa tuoreeltaan. Monesti sadonkorjuun aikana voi viottuneita kyssiksiä kuoria pellolla ja viipaloida herkuksi peltotyön lomaan. Suositeltavaa onkin ensikertalaiselle maistaa tuoreena muutaman millimetrin paksuista kyssäkaaliviipaletta. Suurikokoisena raasteena toimii erinomaisesti salaattina tai salaatin lisukkeena. Raasteen voi myös lisätä lähes mihin vain kastikkeeseen, koska kypsyy nopeasti. Kyssäkaali toimii myös paloina uunissa muiden juuresten tavoin. Oikea herkku on kyssäkaalipihvit runsaassa voissa pannulla paistettuna tai mausteiden kera uunissa. Myös grillattuna on kuultu kyssäkaalin onnistuneen. Erittäin monikäyttöinen kaalikasvi kyseessä.