Mainio Q&A

It’s been four years farming, two years selling produce and many more getting hyped about naturally sustainable way of living, but no english content on our website. This post’s purpose is to answer to critical questions about us, our farming practices and the produce – this time in english.   Who are you guys and […]

Kolme vuotta landespedenä

Edellisestä kirjoituksesta taitaa olla jo tovi. Onko tämä yksi niistä blogeista, jotka alkaa hyvin ja loppuu kuin seinään? Ei. Tämä on elämän mittainen projekti, joka vaatii kärsivällisyyttä. Vähän niinkuin vihannesten viljely. Talvi on mennyt sopivassa talviuni-statuksessa. Onneksi Jasmin on päivittänyt ahkerasti muita kanavia, koska talviuni-statuksesta huolimatta talvi on ollut kaikkea muuta kuin tylsää ja pimeää. […]

Muuta kanto ruuaksi

Olin viime keväänä Marttojen taimienvaihtopäivässä kertomassa meidän lava- ja kumpuviljelykokeiluista. Erityisesti kantoviljely herätti keskustelua ja sain pyyntöjä lisätietoihin. Viime vuoden kevätkiireissä en ehtinyt blogikirjoitusta kokoamaan mutta nyt keväänkorvalla aihe on taas ajankohtainen ja nyt se tulee! Jos pihaltasi tai mökin pihalta löytyy kanto, repimisen tai kantojyrsinnän sijaan muuta se ruuaksi! Puumateriaali lahotessaan ja hävitessään vuosien […]

Sadon säilöntää ja talviruokaa

Kevätaurinko jo sulattaa peltoa kiitettävää vauhtia, nokkoset nousee ja lisääntyvä auringonvalo laittaa ajatuksia tulevaan satokauteen. Otetaan vielä pieni katsaus meidän talveen, vihannesten säilytykseen ja keinoihin, joilla olemme nostaneet omavaraisuusastetta ruuan suhteen. Tästä voi syksyllä napata ideoita. Syksyllä täytimme kellarin pellon vihanneksilla ja säilykkeillä ja arkkupakastin täyttyi ääriään myöden marjoilla, omenasoseilla, vihanneksilla ja erilaisilla kastikkeilla. Haukifileitä […]

Mainiosti ohjelmoitu yritys

“Näyttää hauskalta, mutta kannattaako se?” ihmetteli eräs tuttava uudenkarheasta maatalousoperaatiostamme. Nyt kun tätä samaa kysytään jälleen uuteen lehtijuttuun, haluaisin avoimuuden ja jopa uhkarohkean rehellisyydeen hengessä jakaa sen myös tässä. Liikesalaisuuksia jaossa siis jälleen. Vastaan samalla muutamaan muuhun vastaan tulleeseen kysymykseen ja ihmetykseen miten ja miksi toimimme juuri kuten toimimme vai toimiiko tämä ollenkaan… Ensinnäkin sanottakkoon […]

Puutarhurin motivaatio

Palaute Eilen REKO ruokapiirin toimituspaikalla eräs asiakas totesi nauttineensa blogimme lukemisesta ja lähtikin tyytyväisen näköisenä satokassi kädessään kohti seuraavien tuottajien myyntipisteitä. Tämä pieni maininta osui juuri oikeaan kohtaan keskelle työntäyteistä satokautta muistuttaen, miksi teemme tätä. Kasvien kasvattaminen ja ruoan tuottaminen on jo itsenään palkitsevaa puuhaa. Se tarjoaa mielenkiintoisia haasteita, siinä näkee helposti oman käden jäljen […]

Alkukauden 2016 kuulumisia

Nyt kun kevätkiireet ovat hieman helpottaneet, suurin osa kasveista on maassa kasvamassa ja ehtii hieman sisätiloissakin oleskelemaan, on aika päivittää vähän kattavammin tilan kuulumisista. Mitäpä sitä sadepäivänä muutakaan, kun luonto hoitaa viljelystoimet puolestasi! Edellinen postaus oli viljelysuunnitelmastamme, jota olikin hiottu muutama talvikuukausi. Nyt kun suunnitelmia on laitettu toteen, täytyy taputtaa itseään selkään hyvästä suunnitelmasta, koska […]

Pikkuruinen mutta tuottoisa kasvimaa

Mainio Puutarhan pelto oli vielä viime vuonna -15 maanparannuksessa ja talon lähelle oli saatava hyvin ruokaa tuottava kasvimaa edullisesti ja mahdollisimman vähällä työllä. Me syömme vieläkin kellarista(3/2016) kasvimaan punajuuria ja maa-artisokkaa. Kuivakaapista löytyy vielä ainakin purjoa, porkkanaa, kehäkukkaa, minttua ja yrttejä. Tämän kasvimaan lisäksi satokaudella -15 meillä oli pottumaa, viljelylavoja(salaatteja, pinaattia, yrttejä), raparperia, kannon päälle […]

2016 viljely masterplan

Ystäväni. Läpinäkyvyys toiminnassa kuin toiminnassa on tänä päivänä muodostumassa välttämättömyydeksi ja hyvä näin, sillä onhan eettinen liiketoiminta meidän kaikkien ja ennen kaikkea luonnon kannalta kriittistä. Muistan kuinka kaupungissa asuessani seisoin marketin hyllyjen välissä kädessäni porkkana ja kesäkurpitsa. Pohdin mikä ero niiden viljelyssä mahtaa olla, kuka ne on kasvattanut ja mikä on niiden ympäristöpanos. Niinpä tarjoan […]

Meidän tarina

Palataan vuoteen 2013 ja Helsingin keskustan kaksioon, jossa kaksi 25-vuotiasta nuorta haaveilee vatsanpohjat kutittaen maallemuutosta. Käydään kuitenkin sitä ennen vierailulla eräässä minulle erityisessä paikassa ja hetkessä. Etelä-Pohjanmaalla Myrkyn kylässä sukulaisten luona, synnyinpaikassani, vieraillessa sisälle tulee jännä tunne; rauha, hiljaisuus ja tilaa hengittää. Kuinka iso kontrasti kaupungin hälinään ja kiireeseen verrattuna. Ruokapöydässä tarjoillaan Fafan kaatamaa hirveä […]