Kolme vuotta landespedenä

Edellisestä kirjoituksesta taitaa olla jo tovi. Onko tämä yksi niistä blogeista, jotka alkaa hyvin ja loppuu kuin seinään? Ei. Tämä on elämän mittainen projekti, joka vaatii kärsivällisyyttä. Vähän niinkuin vihannesten viljely. Talvi on mennyt sopivassa talviuni-statuksessa. Onneksi Jasmin on päivittänyt ahkerasti muita kanavia, koska talviuni-statuksesta huolimatta talvi on ollut kaikkea muuta kuin tylsää ja pimeää. Levätty on, suunniteltu on, koodattu on ja vähän pelattukin on. Näin kevään kurkistaessa ja maataloustöiden lähestyessä on tullut pohdittua, kuten myös melkein jokaisena peltopäivänä, mistä kipinästä tähän oikein lähdettiin.

Pääsiäisenä 2014 pääkaupungin keskusta oli jäänyt taakse, muuttolaatikot kököttivät ripoteltuna huoneisiin ja yö vietettiin tyhjän maatalon tuvan lattialle levitetyillä patjoilla. Kaupungin liikenteen hälinään, naapureiden mekastukseen, kaukolämpöpattereiden huminaan ja yleiseen jatkuvaan kiireiseen liikkeeseen tottuneelle kaupunkilaiselle vanhan hirsitalon hiljaisuus teki tilanteesta vain absurdimman. Aamulla pihamaalla käyskennellessä vielä uinuvasta luonnosta huokui tulevan lämmön ja runsauden lupaus. Kauhunsekainen onni uudesta parin hehtaarin leikkientästä ei laantunut edes ajatuksesta, että jokaisesen neliösenttimetrin hyvinvoinnista on myös täysin itse vastuussa. Sen hetken landeistumisen uutuuden hurmio on kyllä sittemmin laantunut tuhansia tunteja käytettyään kitkemiseen, nurmikonleikkuuseen, lumitöihin, lämmittämiseen, polttopuiden tekoon, rakentamiseen, korjaamiseen, metsän hoitoon, puutarhurointiin, säilömiseen, maatalouden opiskeluun ja pähkäilyyn. Tässä sitä silti ollaan, edelleen juuri oikeassa paikassa.

Näin noin yhdeksännenkymmenennenneljännen aloitetun projektin kohdalla sitä viimeistään alkaa unohtaa, miksi tähän suohon alun perin sukelsinkaan. Hyvä ystäväni muisttutti tahallaan tai tahattomasti tästä eilen suosittelemalla tunnetulle tietokonepelisvustolle julkaistua artikkelia. Stardew Valley -nimistä peliä pelattuaan mies innostui seuraamaan unelmiaan ja muutti kaupungista maalle viljelemään pienimuotoisesti. Pelissä perit isoisältäsi pitkään hylättynä olleen vanhan maatilan, aloitat raivaamalla ylikasvaneeseen niittyyn pienen kasvimaan, tutustut kyläläisiin, lopulta onnistut elättämään itsesi vihannesviljelyllä ja löydät ehkä puolisonkin. Artikkeli luettavissa täällä.

Samuelin kohtaamiset maalle muuttamiesen kanssa ovat häkellyttävän samankaltaisia omieni kanssa ja mies vaikuttaa olevan täynnä luovaa intoa. Näin kokeneena landekonkarina pitäisi varmaan valistaa, että “Odotapa vain, kyllä se into siitä laantuu kun ruoka on loppu, koska vihannekset homehtuivat kellariin ja kauppaan ei pääse, koska lumityöt on tekemättä ja talokin on kylmä, koska polttopuita ei tehty viime keväänä tarpeeksi, eikä sähköpatteritkaan auta, koska sähkö on poikki, koska myrsky kaatoi puun, joka katkaisi sähköt ja tuhosi puuvajan katon.” Tämä ei tietenkään ole totta, koska vapauden kirvoittama luovuus ei näin pienistä asioista mihinkään laannu.

Luovasta innosta puheen ollen, olen itsekin pelannut Stardew Valley landeistumissimulaattoria. Alla kuva pitkätukkaisesta farmisankaristani. Huomaa automaattinen kastelusysteemi keskellä, eläimiltä aidattu hedelmäpuutarha vasemmalla ja vielä avaamaton kanala ylhäällä, koska kuva on otettu matkalla aamurutiineihin. Aamurutiineihin kuuluu kananmunien kerääminen, eläimien päästäminen laitumelle, sieniviljelmän tarkistus, sadettimien ulkopuolella olevien kasvien kasteleminen ja marjapensaiden sadonkorjuu, jos siis oikea vuodenaika siihen.

Mii

Muistaakseni pelasin peliä ajoittain parin kuukauden ajan viime keväänä ja Samuelista poiketen tuntui hieman erikoiselta ajanvietolta siihen nähden, että lähes samaa asiaa touhusin jo ihan oikeassa elämässä. Erona on toki se, että kasvista saa sadon kerran vuodessa täällä, kaksi tai useamman etelämmässä, kun sadon saa Stardew Valleyssa viisi kertaa tunnissa. Suunnitelmat tulevat todeksi ja asiat onnistuvat murto-osassa ajasta ja virhe-oppinen-korjaus-sykli ei ole vuosi, kuten oikeassa viljelyssä.

On helppo nähdä, miksi kaupunkilainen lähtee henkseleitä paukutellen viljelemään asenteella “Kyllä tämä siinä pelissäkin niin hyvin onnistui!”. Toisaalta, onko mitään syytä, miksi unelmat eivät olisi oikeasti yhtä mahdollisia toteuttaa, kuin peleissä? Lopulta esteenä on rohkeus seurata sydäntään ja tässä väitän, ettei vain Stardew Valleyn kaltaisilla peleillä, vaan yleisesti pelaamisella on erittäin positiivinen vaikutus ihmisen tapaan käsitellä eteen ilmeneviä ongelmia. Pelissä opit, onnistut, kehityt, voitat vihollisen, hurmaat prinsessan ja pelastat maailman. Olet sankari, jolle kaikki on mahdollista. Tuo tämä pelaajan oppima optimistinen asennoituminen haasteisiin pelin ulkopuolelle ja kaikki todella on mahdollista! (…Paitsi ehkä elantonsa saaminen pienimuotoisesta luomuvihannesviljelystä.)

Tämä muistutti toisen ystäväni jo vuosia sitten suosittelemasta TED talkista. Linkki tässä. Janen “Epic meaning” voi olla ilmaston pelastaminen, nälänhädän lopettaminen, maailmanympäripurjehdus tai villasukkien parsimaan oppiminen, pääasia on silti, että se tuntuu siltä, että olet tarinan sankari ja pelastat koko galaksin. Maan mikrobiologisen toiminnan ja multavuuden lisäämisestä vaahtova pitkätukkainen maailman pelastaja voi toki olla kovaksi keitetty idealistihippi, mutta on myös mahdollista että kyseessä on luovaa ongelmanratkaisun intoa ja optimismia peleistä oppinut nörtti.

Unelmia tai ei, pelaaminen kannattaa ihan kaiken ikäisille tytöille ja pojille. Taisin viime vuoden kastelujärjestelmistä kirjoittaessani mainitakin, että vanhemmat, antakaa lasten pelata. Vielä jonain päivänä pelastavat maailman, koska onnistuihan se siellä pelissäkin. Ja jos ei aivan maailma pelastu niin ainakin unelmia on seurattu ja todennäköisesti melkolailla myös toteutettukin. Pelasit tai et, uskalla seurata unelmiasi. Lopulta ne toteutuvat. Kaikki on mahdollista!

Mukavia oppimiskokemuksia unelmien parissa tai ilman, toivoo unelmaansa toteuttava pelinörtti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.