Muuta kanto ruuaksi

Olin viime keväänä Marttojen taimienvaihtopäivässä kertomassa meidän lava- ja kumpuviljelykokeiluista. Erityisesti kantoviljely herätti keskustelua ja sain pyyntöjä lisätietoihin. Viime vuoden kevätkiireissä en ehtinyt blogikirjoitusta kokoamaan mutta nyt keväänkorvalla aihe on taas ajankohtainen ja nyt se tulee! Jos pihaltasi tai mökin pihalta löytyy kanto, repimisen tai kantojyrsinnän sijaan muuta se ruuaksi! Puumateriaali lahotessaan ja hävitessään vuosien varrella luo viljelykummulle vesivarastoa, lieroille ja muille ruokaa ja hyvis-sieniä=pöhinää, elämää= hyvänmakuisia vihanneksia

Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten itse olemme perustaneet kumpukasaviljelmän Mainio Puutarhalle. Tapoja ja nimiä on varmasti monenlaisia ja googlettamalla vaikka hugelkultur tai harjuviljely saa jyvän päästä kiinni.

Kohopenkin perustamisesta ja ideasta loistava kirjoitus löytyy täältä https://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/2011/07/28/hugelkultur-kohopenkkien-tuolla-puolen/

 

Eikun hommiin eli vanha kanto safkaksi!

DSC_0064

Kannon kaveriksi voi kasata kerroksittain muutakin puutavaraa, puiden lehtiä, tuoretta nurmikkojätettä, palanutta kompostia, hevonkakkaa, multaa… Mitä isompi kasa, sen parempi puskuri esimerkiksi kuivumista vastaan ja sen enemmän viljelypinta-alaa. Meidän kantoviljely aloitettiin pienimuotoisena mutta tästä saa hyvin ideoita omiin projekteihin.

Orgaaniset kerrokset vapauttavat kompostoituessaan ravinteita kasveille.

Kuten mitä tahansa viljelypalstaa tai kasvimaata perustettaessa, kannattaa muistaa kalkitus.

Taimien istutuksen yhteydessä kannattaa lisätä katetta, joka pitää kosteutta, helpottaa lierojen työtä ja vähentää rikkojen itämistä. Katteeksi sopii esimerkiksi nurmikkojäte(joka myös vapauttaa ravinteita) ja olki.

Meillä on kantokasassa kasvanut erilaisia kurpitsoja, lehtikaalia, avomaankurkkua, pinaattia, munakoisoa…

Kiva ylläri kun sieniä pukkasi vanhasta kantoherrasta. En kyllä tunnista mitä sieniä ovat joten parempi jättää sinne…
Avomaankurkut ja kurpitsat tykkäävät karata nurmikolle.

 

Tämä oli Muuta kanto ruuaksi osa 1. Opiskelen tällä hetkellä Turun Liviassa sientenviljelyä ja seuraava osa voisi käsitellä sienten kantoviljelyä kunhan saan opiskelut maaliin ja startattua omat sienten kantoviljelyprojektit.

Tässä kantoviljelykokeilua Turun Liviassa sienikurssilla syksyllä 2016. Sieni on Osterivinokas.

 

Kommenttia saa miellään jättää jos haluat jakaa omia kokemuksia kantoviljelystä tai kysyä jotain!

 

IMG_5956
t. Jasmin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.