Sadon säilöntää ja talviruokaa

Kevätaurinko jo sulattaa peltoa kiitettävää vauhtia, nokkoset nousee ja lisääntyvä auringonvalo laittaa ajatuksia tulevaan satokauteen. Otetaan vielä pieni katsaus meidän talveen, vihannesten säilytykseen ja keinoihin, joilla olemme nostaneet omavaraisuusastetta ruuan suhteen. Tästä voi syksyllä napata ideoita.

Syksyllä täytimme kellarin pellon vihanneksilla ja säilykkeillä ja arkkupakastin täyttyi ääriään myöden marjoilla, omenasoseilla, vihanneksilla ja erilaisilla kastikkeilla. Haukifileitä ja hirvenlihaa unohtamatta. Miikan omenasiideri(40l) on ollut suuri menestys lähipiirissä ja tilauksia on sadellut tuleville vuosille.

20161027_184814

20161214_163924

Vihannestäydennystä kellariin ostimme Lohenojan luomutilalta naapurikunnasta ja valkosipulia ja sipulia Lehtokummun tilalta Hyvinkäältä. Nyt kevättalvella olen tajunnut, että korit, jossa vihannekset on, kannattaisi kaikki olla muovista. Puiset korit meinaavat kerätä hometta. Homeiset vihannekset kannattaa poistaa heti ja valoja ei kannata unohtaa päälle kellariin, toivottaa kantapäänkauttaoppiva-Jasmin. Meillä on kellarissa luultavasti hiukan liian lämmin ja kostea, siksi osaan puukoreista on ilmestynyt hometta. Oikeissa maakellareissa tuskin on tätä ongelmaa, joissa lämpötilakin pysyy tarpeeksi kylmänä.

20160928_001336

20161003_231733

Ensimmäisenä kuva, jota aivoni haluaisi muistella syksyn hektisestä säilömissesongista, nättiä, trendikästä ja sopii instagramiin. Tokana realistinen tilanne; kello on 23.15 ja keittiö pommin jäljiltä. Säilöminen on raskasta rankan kesän jälkeen mutta samalla tosi palkitsevaa.  Molemmat kuvat on ok. Talven omaan Supermarkettiin kannattaa panostaa, jotta parhaasta sadosta voi nauttia samalla säästäen rahaa ja kauppakäyntejä talven mittaan, tästä ajatuksesta ainakin itse sain voimaa säilömismotivaatioon.

20170214_154722

IMG_20170114_174900_550

Hapatetut vihannekset ja ravintotiheät idut ovat korvanneet talven ruokapöydässä ostosalaatit.

Kun on kerran maistanut luomuviljeltyä avomaansalaattia hyvinvoivassa maaperässä ja oikeaan aikaan kasvatettuna, talvikuukausien kasvihuonesalaatit ja –tomaatit maistuvat aika vedeltä valitettavasti. Mielummin odotan sesongin tuoreita vihanneksia ja talvisaikaan idätän, versotan ja korvaan salaatit hapatetuilla vihanneksilla, valkosipulilla ja säilötyillä yrteillä. Makua ruokiin saa itsetehdyillä pestoilla, tomaattikastikkeilla, pakastetulla lehtikaalilla ja vaikka hapanhärkäpavuilla.

Ohjeita idätykseen ja versotukseen http://kaupunkiviljely.fi/mita/idut-ja-verso/

20161125_145644

Melkein joulukuuhun syötiin omia tomaatteja. Vihreät kypsymättömät tomaatit kerättiin juuri ennen pakkasia ja kypsytettiin munakennoissa punaisiksi pyyhkeen alla.

Kävin syksyllä Hyötykasviyhdistyksen Opi hapattamaan-kurssin, jossa tutustuttiin hapatuksen saloihin ja harjoiteltiin mm. suolakurkkujen ja hapankaalin valmistusta. Ope Seppo Niemelä oli hapattanut kaikkea porkkanasta lantun kautta pensaspapuihin ja jopa sitruunaan ja niitä päästiin maistelemaan eli kurssi oli tosi inspiroiva! Hapatuksen kautta on avautunut aivan uusi ruokamaailma allekirjoittaneelle.

20160921_195852

 

IMG_20170301_140405_678

Hapatetut härkäpavut

Keitä tuoreita härkäpapuja 2-5min

Laita pavut puhtaaseen purkkiin

Täytä 2-3% suolavesiseoksella siten, että pavut peittyvät.

Mustaherukan lehti ja tammen lehti maitohappopöpöjen(<3) startteriksi

Pidä purkki huoneenlämmössä ensin 1-2vkoa ja päästele kaasuja(kyllä, kaasuja) raottamalla purkkia päivittäin.

Säilytys: kellarissa tai jääkaapissa

Käyttö: kastikkeisiin, tortilloihin, pilkottuna ruokaisiin salaatteihin, ruokaan kuin ruokaan. Hyvis-maitohappobakteerit säilyvät parhaiten jos papuja ei kuumenna, mutta maku ei ole ihan niin voimakas papujen kuumentamisen jälkeen.

Ekologinen ja proteiinipitoinen säilyke. Vahva maku, joka saattaa vaatia hieman totuttelua. Oma lempparini uusista kokeiluista hapankaalin lisäksi.

20170317_161953
Hapanhärkäpapu-bolognesekastike itsetehdyllä tomaattimurskalla ja al dente paprikalla. Mukana reilusti sipulia ja valkosipulia.

 

Hapan miniporkkanat tehtiiin samalla tavalla kuin härkäpavut, mutta ilman porkkanoiden keittämistä.

Pestoja ja kastikkeita pakastimeen. Näistä saa ihanasti makua talven ruokiin!

20160930_232232
Miikan pyytämää haukea, oman maan pottua ja tillipestoa.

Tillipesto (alkuperäinen ohje SOPAT!-kirjasta)

2 dl Ekstra Virgin-oliiviöljyä

100g tuoretta tilliä

valkosipulimurskaa oman maun mukaan

1 tl sokeria

1 tl suolaa

1 tl luomusitruunankuorta raastettuna

10g auringonkukan- tai pinjansiemeniä

10g juuri raastettua parmesaanijuustoa

3 tl sitruunamehua

Hienonna tehosekoittimella.

Voi pakastaa.

Käyttö: Kalaruokien, uusien perunoiden tai keittojen kaverina. Kokeile sekoittaa majoneesiin, kermaviiliin jne.

 

Lehtikaalipesto

Poista lehtiruodit ja revi tai paloittele lehdet.

Blenderiin lehtikaalia, öljyä ja esimerkiksi basilikaa, manteleita/cashew-pähkinöitä, sitruunaa, suolaa, pippuria, parmesania... Oman maun mukaan. Pyöräytä tasaiseksi massaksi, tarkista maku ja purkita pieniin purkkeihin ja pakasta.

Pakastimeen voi säilöä mielettömät määrät lehtikaalia. Tuoreesta lehtikaalista poistetaan lehtiruodit, revi tai paloittele pieneksi hipuksi ja pussituksen yhteydessä poista kaikki mahdollinen ilma pussista ja sitten pakastimeen. Talven aikana tätä pientä lehtikaali”silppua” on tosi kätevä lisätä sellaisenaan ruokaan kuin ruokaan ja kastikkeisiin jne.

20161003_234119
Tässä pari kiloa lehtikaalia. Aika pieneen tilaan mahtuu!
20170314_172748
Pönttisleipää Veikko Vehnäjuuresta. Juuri syntyi Kilpiän tilan luomu täysjyvävehnäjauhoista ja vedestä.

20161006_152357

Teimme talvella itsellemme kuukauden mittaisen haasteen selvitä 10 eurolla/viikko kahden aikuisen ruokakustannuksissa. Haasteen tavoitteena oli tarkastella omia kulutustottumuksia, käyttää monipuolisesti omia vihanneksia kellarista ja yksinkertaisesti säästää rahaa. 10 euroon emme laskeneet vessapaperia ja hammastahnaa, vain ruokakustannuksia. Ja onnistuimme helposti! Kiitos monipuolisen kellarin ja säilykkeiden, ison pakastimen ja hyvin täytetyn kuivakaapin. Haasteen aikana oppi myös käyttämään mielikuvitusta kellarin vihannesten kanssa ja etsimään uusia makupareja ja reseptejä. Elämä on parasta itse tehtynä, kuten Marttojen slogan sanoo.

IMG_20161108_180211
Pakurista saa kätevästi jauhetta vanhalla kahvipapumyllyllä

 

Säilöminen vie aikaa ja energiaa(henkisesti ja sähköä), joten tavoitteena on minimoida hävikki käyttämällä kaikki kellarin vihannekset, tarkkailemalla säilykkeitä ja vaihtelemalla ruokia, jottei kyllästyisi. Ei ole järkevää käyttää tunteja ja tunteja aikaa säilömiseen, energiaa pakastimeen tai kuivureihin jos ruokia ei tule käytettyä. Kivaa ja antoisaa hommaa säilöminen on, aina oppii uutta!

Toiveita on tullut säilömisniksien ja -päivän järjestämisestä. Toive on laitettu korvan taakse.  Siihen asti kannattaa tsekkailla mm. Marttojen ja Hyötykasviyhdistyksen säilömiskursseja aina syksyisin.

Näin se vuosi pyörähtää taas ympäri ja Mainion tyypit heräilevät talvihorroksesta! Nyt mahlan keruuseen!

IMG_5956

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t.Jasmin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.