Pikkuruinen mutta tuottoisa kasvimaa

Mainio Puutarhan pelto oli vielä viime vuonna -15 maanparannuksessa ja talon lähelle oli saatava hyvin ruokaa tuottava kasvimaa edullisesti ja mahdollisimman vähällä työllä. Me syömme vieläkin kellarista(3/2016) kasvimaan punajuuria ja maa-artisokkaa. Kuivakaapista löytyy vielä ainakin purjoa, porkkanaa, kehäkukkaa, minttua ja yrttejä. Tämän kasvimaan lisäksi satokaudella -15 meillä oli pottumaa, viljelylavoja(salaatteja, pinaattia, yrttejä), raparperia, kannon päälle tehty Hugel-kasa(kesäkurpitsa, avomaankurkku, lehtikaali), marjapensaat, omenapuut(kylläkin 0 omenaa), kriikuna ja kasvihuone. Miika kävi myös ahkerasti kalassa.

Lähtökohtana oli  minimoida polkujen pinta-ala ja täten maksimoida hyötykasveille varattu tila. Inspiroituneena Permakulttuurisuunnittelussa usein esiintyvistä Keyhole-polkujen muodoista syntyi aika toimiva kasvimaa, jossa pinta-ala on varattu kasveille, ei kulkuväylille. Toki loppukesästä kasvimaasta kehkeytyi aikamoinen viidakko…

Esimerkkikuva. Lähde https://walnutsnpears.com/tag/keyhole-garden/

 

IMG_6405

Jumppaa eli tulevan kasvimaan kääntö ja rikkojen poisto.
Lisäsimme murskattuja kananmunankuoria, puuntuhkaa, palanutta kompostia ja vähän kanankakkarakeita..
IMG_6399
Kivoja duunareita

 

IMG_4374
Katetta, katetta, katetta.

Maa ei pidä paljaana olosta ja luontokin pyrkii peittämään paljaat osat pikaisesti esimerkiksi hakkuualueilla pioneerikasveilla(mm. vadelma, horsma). Omalla kohdalla juuri oivaltaminen sen suhteen miten luonto tahtoo toimia ja pitää maan peitettynä kasveilla, sai ymmärtämään katteen merkityksen myös viljelyssä. Levittämällä reippaasti katetta(nurmikkojäte, olki, pahvi, oksasilppu..) teet itsellesi ja kasvillesi palveluksen. Kastelutarve vähenee, kasvi saa ravinteita ja peitettynä maa ei ole niin herkkä kuorettumiselle eli kovettumiselle ja rikkaruohoilla on huonompi mahdollisuus päästä itämään. Win-win.

IMG_4376

Kasvivalintoja mietittäessä kannattaa tietenkin valita omia ja perheen lemppareita. Meillä valikoitui kasvit aika fiilispohjalta. Myös täydennyskylvöjä tehtiin aina kun jostain ilmestyi aukko, nopeita kasveja on esimerkiksi salaatit, retiisi, mangoldi, vuonankaali. Lehtikaalia ja vuonankaalia voi kerätä vielä lumen altakin. Palsternakka ei itänyt ollenkaan, joten tämän tajuttuani äkkiä vuonankaalit ja mangoldit tilalle.

kasetti

Lähdetään kasvimaan pohjoispuolelta tulemaan “portille”päin. Pohjoispuolelle kannattaa aina valita korkeimmat eli varjostavimmat. Uloimpana korkein ja helppohoitoinen maa-artisokka, joka toimii myös mukavan mikroilmaston luojana. Sitten kananverkko, joka seisoo pystyssä heinäseipäiden varassa ja sitä pitkin kiipeää herne. Erilaiset lehtikaalit herneen edessä. Sitten punajuuret, kyssä- ja parsakaalit, purjo, vuonankaali, mangoldi, sipulit, pavut ja porkkana. Uloimpana kehäkukat kehystivät kasvimaan.

 

IMG_4373

Kehäkukka Calendula officinalis on erinomainen kasvi. Kannattaa kerätä syksyllä tuleentuneet siemenet talteen ja kylvää seuraavana keväänä.

 

IMG_4375

 

 

IMG_8784
Molemminpuolin katolta kerättiin sadevesi tynnereihin kasteluvedeksi

 

IMG_9969

IMG_0596

IMG_0625
Hula-hula tanssijat kuten ystäväni sanoi

 

Tässä on yksi idea kesän kasvimaan suunnittelijoille. Pikkuruinenkin kasvimaa esimerkiksi mökillä, siirtolapuutarhassa tai omalla pihalla voi tuottaa runsaan sadon.

Hyötykasviyhdistyksen sivuilla Viljelyvinkit on hyviä vinkkejä kotipuutarhurille. Hyötärillä on laaja valikoima laadukkaita siemeniä ja he tarjoavat mm. ihania kursseja. Allekirjoittanut on osallistunut valkosipuliretkelle Karkkilassa sekä versot ja idut-kurssille Helsingissä. Kannattaa tutustua Hyötykasviyhdistyksen toimintaan, paljon kaikenlaista kivaa ympäri Suomen!

 

Terkuin,

Jasmin

IMG_5956

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.