New Entrants Into Farming

“Mikset ryhtyisi maanviljelijäksi?” Monestakin syystä. Maa ja maatilat maksavat maltaita, miten siihen riittää raha? Mistä saan tietoa viljelystä, eikö kokeneemmat aja minusta ohi, koska en osaa? Eikö maanviljelijänä ole pakko olla yrittäjä? Eikö traktorit maksa omaisuuden? Menetänkö kaikki mahdollisuudet kaupungin palveluihin? Enkö joudu työskentelemään ylitöitä stressaantuneena? Eivätkö kaikki maanviljelijät ole tyhmiä ja köyhiä? Ei kiitos.

Maanviljelijäksi ei kannata haaveilla. Se on haastavin ammatti edes päästä koko maailmassa. Lainatakseni erästä suomalaista suosittua internetfoorumia: “Jos et peri tilaa tai mene naimisiin tilallisen kanssa niin kannattaa unohtaa koko juttu.” Ja jos sitä paitsi onnistut jollain tasolla aloittamaan toimintasi, todennäköisesti tukkurit, torikauppiaat ja muut viljelijät nauravat sinut ulos näistä suljetuista piireistä.

Asiahan EI ole näin sarkastisen mustavalkoinen vaikka se kieltämättä kuulostaa aivan mahdolliselta keskustelulta. Ensinnäkin, ilman näitä ruoan tuotannon sankareita kaupat olisivat tyhjänä elintarvikkeista ja urbaani elämä ei olisi mahdollista. Toiseksi, maanviljelykseen on lukemattomia eri tapoja ja piirit ovat yleisesti melko avoimet, maanläheisiä käytännön miehiä ja naisia kun me maanviljelijät olemme. Kuitenkin muuttuvassa maailmassa koko maatalous periytyvien tilojen systeeminä kärsii kevyestä innovatiivisuuden puutteesta ja tämän on huomannut myös Euroopan Unioni.

EIP-AGRI (The European Innovation Partnership for Agricultural productivity and Sustainability) on komission käynnistämä projekti, jonka tarkoituksena on kerätä ja jakaa tietoa koko maataloussektorilla kohti kestävämpää ja innovatiivisempaa maataloutta. Osana toimintaa on Focus Group -ryhmät, jotka nimensä mukaisesti keskittyvät tietyn aiheen tiimoilta tiedon keräykseen, tutkimustyön alustukseen ja parhaimmillaan käytännön ratkaisujen löytämiseen. Keväällä osallistuin ryhmään New Entrants Into Farming – Lessons to Foster Innovation and Entrepreneurship, olenhan itse uusi tulokas viljelyyn, mutta kokenut yrittäjä. Ryhmän päätehtävänä on selvittää mikä merkitys uusilla tulokkailla on maataloustoimintaan, miten määritellä uusi tulokas ja miten tehdä maatalous avoimemmaksi uusille toimijoille.

Uudeksi tulokkaaksi määritellään henkilö, joka viljelee saadakseen elantonsa, eikä ole perinyt tilaa/toimintaa. Yksinkertaisuudessaan uusien tulokkaiden ilmaantuminen alalle tuo kokemusta muilta aloilta ja sitä kautta tuo monimuotoisuutta toimintaan. Esimerkiksi markkinointitaitoinen uusi tulokas voi kehittää uusia kanavia maataloustuotteiden jakeluketjuihin, koneinsinööri voi keksiä uusia hellävaraisempia maanmuokkaustekniikoita ja biokemisti maan ravinnekiertoon positiivisesti vaikuttavia viljelymenetelmiä. Päällimmäiset ongelmat allalle siirtyessä on jo tunnistettu:

  • Maan saatavuus. Viljelyskelpoinen maa on kallista ulkopuoliselle.
  • Korkeat aloituskustannukset. Etenkin nuorilla aloittavilla viljelijöillä ei välttämättä ole valmiiksi kertynyttä pääomaa.
  • Huono tuottavuus. Maanviljelijän tulot voivat usein olla matalammat kuin keskimäärin muissa ammateissa.
  • Maanviljelyn huono status. “Maanviljelijät ovat tyhmiä ja köyhiä”.
  • Maaseutuelämän huono houkuttelevuus. Lumityöt on tehtävä, nurmikko on leikattava, puita on pilkottava, lähikauppa ei ole alakerrassa…
  • Pääsy tietolähteille. Viljelyyn opitaan kasvamalla maatilalla. Kouluja on, mutta käytännöt peritään.

EIP-AGRI ryhmässä keskityn pitkälti ohjelmistokehitystaustani takia Neuvonta- ja tukipalveluihin sekä internetin käyttöön tiedonhankinnassa ja verkostoitumisessa. Alla ote pohdinnoistani ryhmän materiaaleista (NE = New Entrant).

Need and sources for knowledge

Running a successful farming business requires knowledge on variety of areas. Farming practices e.g. growing carrots or taking care of cattle are usually learned from experience on farms and thus is one of the main challenges NE faces. These skills can be learned from different level of schools and courses.

General business skills like marketing, accounting and managing , can be previously acquired by NE and can actually be one of the key factors for new entrants success. On this sector the innovative solutions and previous knowledge is valuable resource to be traded and spread across agriculture business.

Knowledge about markets and supply channels is also  required. Generally sales of farm products is through long term contracts between wholesale companies and farmers. These markets are for obvious reasons quite closed for NE to enter and alternative solutions to supply chain is often required. Certain openness on wholesale markets could lead to better balance in supply-demand and encourage new entrants through secured sales. Otherwise finding a niche product is usually required for NE to be successful.

Farming also requires a lot of paperwork and knowledge about policies and e.g. available subsidies. Many organizations offer training to all farmers about required paperwork and NE can easily use the same services. Forming a routine on paperwork though can take a long time for NE and in that sense be a discouraging factor. On larger farms the importance of effective subsidies is higher and NE farms tend to be smaller so economically the difference seems not so big between experienced farmer and new entrant.

Neighbouring/experienced farmer and NE interaction

Experienced farmers around NE could provide valuable knowledge and possibly support with equipment and land but in general the integration to existing farmers networks is considered hard for NE. NE is often seen as waste of time, competitor or otherwise unsuitable for cooperation. To experienced farmer to cooperate with NE would require some additional motivation to which there are good examples.

In France and organization called MIRAMAP funds experienced farmers to provide training and mentoring through visits to new farmers. In Finland any farmer can receive a yearly grant of 3000€ to buy advisory services from selected professionals of which many are experienced farmers. A way to support trading of experience between NE and experienced farmer, e.g. business knowledge to farming practices, would benefit NE and agriculture business in general.

In some cases a retiring farmer does not have a direct successor and NE could gradually adopt the farming operation meanwhile learning effective practices and using present equipment. This requires deep mutual respect between farmers and quite special situation.

Networks between NE and sharing of resources

Alternative solutions to markets, farming practices and funding options are more popular among new entrants. One popular alternative way to handle many aspects of farming business is CSA (Community Supported Agriculture) networks. The community can be a group of farmers, clients and other parties to operate and finance the production and distribution. Also valuable knowledge can be traded among participants. Consumer sector can inform about demand on which farmers can respond with adequate supply and farmers can exchange knowledge about good practices for production. A part of operation i.e. transport and distribution can also be organized by dedicated parties thus relieving farmers to focus on production. Internet based services can prove to be highly valuable connecting cities and rural areas to organized supply chain of farming products.

Maanviljelys on maailman haastavin ammatti. Haastava on minulle synonyymi palkitsevalle. Suomessa on maaseudulla lukemattomasti pieniä vanhoja tiloja autioitumassa. Maan hankinta ei siis ole sen monimutkaisempi kysymys, kuin “Kerrostalokaksio vai maatila pankkilainalla”. Omakotitalon asumiskustannukset ovat sitä paitsi murto-osa yhtiövastikkeesta. Tietoa viljelystä saa kysymällä naapuriviljelijältä ja internetistä. Viljely voi myös ehdottomasti olla tuottoisa liiketoiminta, jos sen suunnittelee hyvin, kuten minkä tahansa muunkin yrityksen. Suhtautuminen maanviljelykseen on jo hyvässä muutoksessa ja voin vakuuttaa että alakerran lähikauppaa ei kaipaa, kun ikkunan alla kasvaa todellista lähiruokaa koko vuoden tarpeisiin.

Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi on hieman perässä uusien viljelymenetelmien ja jakelukanavien osalta. Tarvitsisimme hyvän verkoston innovatiivisista lähituottajista, nuorista viljelijöistä ja uusista tulokkaista. Ohjelmistokehittäjänä jo hahmottelen ajatusta järjestelmästä, joka yhdistää laatuelintarvikkeiden tuottajia ja kuluttajia, jakaa tietoa hyvistä viljelykäytännöistä ja auttaa tuotteen valinnassa sekä myynnissä. Jos olet itse uusi tulokas maanviljelykseen tai haluat mukaan innovatiivisen maaseutuelinkeinon verkoston kehittämiseen, huikkaa meille sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta!

Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi. – Kiinalainen sananlasku

ps. lue juttu uuden tulokkaan pohdinnoista Maaseudun Tulevaisuudesta

EIP-AGRI MaaseudunTulevaisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.